Životní pojištění
3 min čtení
Češi se často pojišťují nedostatečně. Není to i váš případ?
30.6.2024

Nedávný průzkum Indexu prosperity a finančního zdraví Čechů, který realizují Česká spořitelna, Evropa v datech a Sociologický ústav Akademie věd ČR, přinesl nové informace o pojištění Čechů. Ukázalo se, že desetina obyvatel nemá žádné pojištění a velká část má špatně nastavenou pojistnou částku. 

Pojištění domácnosti vede, „životko“ má jen polovina

Nejčastěji si Češi podle průzkumu pojišťují domácnost. Pojistku na ochranu domova má zřízeno více než 61 % respondentů. Hned po něm následuje životní pojištění, které má zhruba každý druhý (46,5 %). Nejčastější důvody, které lidé uvádějí v reakci na to, že nemají sjednané “životko”, jsou nedostatečné finanční zdroje, pocit, že se jim to nevyplatí nebo nedůvěra v pojišťovny. 

Nejméně lidí (15,5 %) má pojištění schopnosti splácet úvěr nebo hypotéku a pojištění vozu proti krádeži (16,5 %). Necelých 10 % respondentů pak nemá zřízené žádné pojištění. 

Češi se často pojišťují nedostatečně

Důležitým zjištěním je fakt, že Češi často nejsou dostatečně pojištění. To znamená, že by nám pojištění v případě pojistné události nepokrylo veškeré škody. Až dvě třetiny Čechů, kteří mají sjednané pojištění nemovitosti, ho nemají nastavené správně. 

Podle odborníků se Češi o své pojistky dostatečně nestarají a neřeší výši pojistné částky. Z průzkumu vyšlo najevo, že 41 % Čechů neví, na jakou hodnotu má svou nemovitost pojištěnou a jen 42 % lidí si v posledních 5 letech aktualizovalo svou pojistnou smlouvu. Pravidelná revize pojištění nemovitosti je přitom základní postup, jak předcházet podpojištění nemovitosti.

Začněte u životního pojištění 

Prvním krokem k zajištění vašich příjmů je životní pojištění. Čím dříve si tento finanční produkt sjednáte, tím jistější si můžete být v budoucnosti, i když si v současné chvíli říkáte, že pojištění nepotřebujete. Udělejte první krok a využijte náš srovnávač životního pojištění, abyste zjistili, na kolik vás taková jistota v životě může vyjít.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu