Finance
4 min čtení
Jak se vyhnout exekuci?
14.2.2024

Svět financí v sobě ukrývá samé nástrahy, a tak i jedna drobná chyba může předznamenat finanční potíže na několik let dopředu. Ačkoliv občas bývá na vině nešťastná náhoda, ve většině případů je exekuce výsledkem nízké finanční gramotnosti. Přinášíme vám tipy, jak se vyhnout exekuci, a to i v případě, že už jste se do finančních problémů dostali.  

Kdy vám hrozí exekuce? 

Exekuce je noční můrou všech dlužníků. Nastává ve chvíli, kdy člověk není schopen splácet svůj dluh, a tak se věřitel rozhodne prodlení ve splátkách řešit právně. Do věci se vloží soud, který pomocí zastaveného majetku, srážek ze mzdy a dalších metod zajišťuje, aby byl věřiteli úvěr co nejrychleji splacen. Exekuční řízení však nikdy nepřijde zčistajasna, vždy mu předcházejí opakované výzvy k platbě. Pokud na ně dlužník nereaguje, nezbývá než přistoupit k exekuci jako k tomu nejkrajnějšímu řešení.

Jak se vyhnout exekuci? 

Když se dostanete do potíží a chybí vám finance na splátku dřívějších dluhů, stále ještě máte šanci vyváznout bez exekuce. To ale pouze v případě, že si nezvolíte nejhorší taktiku – hru na mrtvého brouka. Pokud se opravdu chcete exekuci vyhnout, je třeba být proaktivní, komunikovat a snažit se nepříjemnou situaci řešit dřív, než na dveře zaklepe exekutor. 

Vzdělávejte se ve financích 

Nejúčinnější prevencí finančních potíží je vzdělání ve finanční gramotnosti. Když se naučíte rozeznat výhodné a nevýhodné dluhy a hospodařit s penězi, výrazně tím snižujete riziko finančních problémů, včetně exekuce. Ačkoliv i finančně vzdělaní se mohou vlivem nešťastné náhody dostat do potíží, stále platí, že nejlepší obranou je mít přehled o příjmech a výdajích, tvořit si rezervu a vyznat se v nabídkách úvěrů. 

Oznamte změnu bydliště 

Nejtrpčí cestou k exekuci je žít v domnění, že je vše v pořádku, zatímco vám na starou adresu chodí výzvy a upomínky bez vašeho vědomí. Z toho důvodu vždy ohlašujte změnu adresy věřitelům, bankám, pojišťovnám i České správě sociálního zabezpečení. Je to drobnost, díky které můžete předejít několikaletému soudnímu řízení.

Nepůjčujte si další peníze 

Splácet dluhy s pomocí nových půjček je zaručená cesta do pekel zvaných dluhová spirála. Nebankovní společnosti, které ochotně půjčují dlužníkům, nabízejí zpravidla velmi nevýhodné úvěry, které nejenže vaši nepříznivou situaci nevyřeší, ale pravděpodobně ji ještě zhorší. I kdyby se vám podařilo sehnat úvěr s lepšími podmínkami, stále problém pouze odsouváte. Postupné zadlužování vás ale brzy dožene v ještě horší podobě.

Dohodněte se s věřitelem 

To nejlepší, co můžete udělat, když nejste schopni splácet je informovat věřitele a vysvětlit mu svou situaci. Základem je jednat včas a otevřeně, v takovém případě totiž stále existuje šance na dohodu. S věřiteli se můžete domluvit na splátkovém kalendáři, odkladu splátek nebo jiném řešení, které vám situaci usnadní.

Vyhledejte právní pomoc

Když si s finančními problémy nevíte rady, poraďte se s odborníky, kteří mají finanční záležitosti i právní otázky v malíku. Obrátit se můžete na advokáta, finančního poradce nebo na dluhové poradce z neziskových organizací (Člověk v tísni, Naděje a další), kteří vám pomohou bránit se případnému neférovému jednání, vyjednávat s věřiteli nebo řešit problémy s exekucí. 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu