Finance
3 min čtení
5 chyb při sjednávání cestovního pojištění online
30.6.2024

Blíží se termíny letních dovolených a s nimi i sjednávání cestovního pojištění. Pokud nemáte celoroční cestovní pojištění, budete si pravděpodobně řešit krátkodobu pojistku online. Jakých chyb byste se měli při jejím zřizování vyvarovat?

1. Chyba: Nedostatečné porovnání nabídek

Spokojit se hned s první nabídkou – taková chyba se při sjednávání cestovního pojištění objevuje často. Řada lidí tak pojistku zbytečně přeplácí nebo si vybírá nedostatečné krytí. 

Sáhnout po první nabídce, která na vás vyskočí na internetu se většinou nevyplácí. Daleko lepší je investovat pár minut času a porovnat možnosti. Stačí k tomu využít online srovnávače pojištění, které vám nabídky přehledně srovnají. Jedině tak najdete tu nejvhodnější. 

2. Chyba: Nepojištěná cesta

Často se stává, že lidé do cestovního pojištění zapomenou zahrnout cestu na místo a zpět, a pojištění tak pokrývá pouze dobu samotného pobytu. Na cestě se přitom může stát řada komplikací, které cestovní pojištění pokrývá, např. ztráta zavazadel, nehoda nebo zpoždění letu. 

Pojištění proto nastavte tak, aby začínalo před vaším odjezdem a končilo až po návratu domů, včetně dostatečné časové rezervy na nepředvídané změny (např. zpoždění letu).

3. Chyba: Nepřečtené pojistné podmínky 

Velké procento lidí při sjednávání cestovního pojištění nečte pojistné podmínky. Tím vám ale unikají důležité informace o tom, co pojištění kryje a jaké má výluky. Bez důkladného přečtení podmínek může dojít k nepříjemnému překvapení v případě pojistné události, kdy se ukáže, že platí určitá omezení. 

Abyste se vyhnuli nepříjemnostem, vždy si důkladně pročtěte pojistné podmínky a ujasněte si, na co se pojištění vztahuje a co je naopak vyloučeno.

4. Chyba: Rozhodování se jen podle ceny

Běžnou chybou je také rozhodování se pouze na základě ceny pojištění. Nejlevnější pojištění nemusí vždy poskytovat dostatečné krytí nebo může mít vysokou spoluúčasti a nízké limity pojistného plnění

Rozhodování pouze podle ceny může vést k tomu, že v případě pojistné události budete muset doplatit značnou částku z vlastní kapsy. Při výběru pojištění by mělo být prioritou nalezení optimálního balíčku, který poskytuje dobré krytí za přiměřenou cenu.

5. Chyba: Podcenění pojistných limitů

Podcenění pojistných limitů je chyba, která může mít vážné finanční následky. Někteří cestovatelé volí pojistky s nízkými limity krytí kvůli jejich nižší ceně. Snaha ušetřit ale může vést k nedostatečnému pokrytí nákladů v případě vážnějších událostí, jako jsou hospitalizace nebo repatriace. To se týká obzvlášť zemí s vysokými náklady na lékařskou péči. 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu