Investice
4 min čtení
5 pravidel investování, které byste měli znát
30.6.2024

Investování nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Stačí se držet časem prověřených pravidel, která vám pomohou snížit riziko a zvýšit výnosy. Které to jsou?

1. Začněte rezervou

Nikdy neinvestujte vše, co máte. Peníze na spořicím účtě vám sice nevydělávají, mají ale jednu nespornou výhodu – jsou vysoce likvidní. To znamená, že je můžete v případě potřeby okamžitě použít. 

Nikdy nevíte, kdy vás překvapí nečekané výdaje či výpadky příjmů. Proto je rezerva nezbytným pilířem finančního zdraví. Bez ní byste museli svá investiční aktiva prodat i v nevhodný čas a výrazně tak prodělat jen kvůli zaplacení účtů. 

Praktický tip: Odložte si zhruba 3 až 6 měsíčních platů na dostupná místa, jako je spořicí účet. Odkládejte si pravidelně a až poté se pusťte do investic dalších prostředků. 

2. Diverzifikujte portfolio

Vsadit vše na jednu kartu se v investování nevyplácí. Zlaté pravidlo investování proto zní – diverzifikujte. Diverzifikace portfolia neboli rozložení investic do různých aktiv (akcie, dluhopisy, nemovitosti) snižuje riziko a maximalizuje výnosy

Jednoduše řečeno, čím více rozmanité portfolio máte, tím méně vás finančně zasáhne, když se jedné části vašeho investičního portfolia nebude nějakou dobu dařit.

Praktický tip: Využijte možnosti investování do indexů ETF, které jsou již sami o sobě diverzifikované. Vy jako investor tedy nenesete tak velké riziko jako při investici do akcií jedné firmy. 

3. Investujte pravidelně

Nesnažte se vychytat propady na trhu a raději investujte pravidelně bez ohledu na krátkodobé výkyvy. Takový přístup vám pomůže snížit dopad volatility trhu. Nikdo nedokáže předpovědět, kam se budou ceny akcií či jiných aktiv vyvíjet. Proto platí, že jednoznačně nejlepší strategií je pravidelná investice.

Praktický tip: Nastavte si automatické převody na investiční účet, které budou každý měsíc provádět pravidelné nákupy bez nutnosti vaší aktivní účasti.

4. Investujte dlouhodobě

Dlouhodobé investování využívá sílu složeného úroku, díky kterému se výnosy z vašich investic opakovaně reinvestují a generují další výnosy. Tímto způsobem mohou i relativně malé částky postupem času přerůst ve značné bohatství

Čas ukázal, že nechat peníze dlouhodobě zainvestované je lepší strategie, než se snažit časovat trh. V minulosti došlo několikrát k velkému tržnímu propadu, ale trhy se vždy po čase vzpamatovaly.

Praktický tip:Stanovte si jasné finanční cíle a časový horizont, ať už jde o důchodové spoření nebo vzdělávání vašich dětí, a držte se těchto cílů i v době krátkodobých tržních výkyvů.

5. Nenechte se vyděsit propady

Trhy jsou přirozeně volatilní a propady jsou jejich běžnou součástí. Klíčem k úspěšnému investování je neztratit hlavu a neprodávat své investice ve chvíli, kdy jejich hodnota klesá. Panika a unáhlená rozhodnutí mohou vést ke zbytečným ztrátám.  

Praktický tip: Investujte bez ohledu na krátkodobé turbulence na trhu. Pokud vás riziko poklesu děsí, dívejte se na své investice jen sporadicky. Nebudete pak mít nutkání k prodeji svých aktiv.
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu